Diagnosticul și tratamentul aritmiilor

Artmiile si bolile cardiovasculare - Cabinet cardiologie in Timisoara

Aritmiile cardiace reprezintă o problemă de sănătate serioasă, care poate afecta profund viața pacienților. În acest articol vom aborda aceasta afectiune, de la aspecte precum modul de manifestare, tipuri de aritmii – de la aritmii supraventriculare la ventriculare, și bradiaritmiile – pana la opțiunile de tratament disponibile, respectiv medicamente, dispositive specifice și intervenții chirurgicale.

De asemenea, vom discuta despre importanța recunoașterii timpurii a simptomelor și tratamentului adecvat pentru a minimiza riscurile asociate cu aritmiile.

La CardioSuport, cabinet cardiologie Timisoara, acordam o atentie sporita atat investigatiilor si tratamentului, cat si educatiei pacientilor, pentru o mai buna informare. Credem cu tarie ca atat in faza de preventie, cat si faza post diagnostic, educatia corecta este cea care face diferenta si ajuta pe termen lung pacientii sa aiba o viata cat mai frumoasa si sanatoasa.

Echipa noastra de doctori cardiologi Timisoara are o vasta experienta in probleme cardiologice si va sta la dispozitie pentru consultatii, analize medicale si plan de tratament.

Aritmia este caracterizata printr-un ritm cardiac anormal: fie prea rapid, fie prea lent, fie uneori pur și simplu neregulat, având potențialul de a afecta modul în care inima furnizează nutrienți și oxigen întregului corp.

Aritmia cardiaca apare atunci cand semnalele electrice care controlează bătăile inimii sunt perturbate din diverse motive. Aceasta poate varia în gravitate, de la cea inofensiva care nu necesită tratament, la cea care poate pune viața în pericol și necesită intervenție medicală urgentă.

Printre simptomele comune ale aritmiilor se numără palpitațiile inimii, amețeală, leșin, dificultăți de respirație și dureri în piept. Detectarea și tratamentul adecvat al aritmiilor sunt esențiale pentru menținerea sănătății cardiovasculare și prevenirea complicațiilor grave.


Există diferite tipuri de aritmii, clasificate astfel:

Aritmii supraventriculare: Acestea se dezvoltă în atrii, camerele superioare ale inimii. Aritmiile supraventriculare includ o varietate de subtipuri, cum ar fi fibrilația atrială (un ritm rapid și neregulat al atriilor), flutterul atrial (un ritm rapid dar regulat al atriilor) și tahicardia supraventriculară (o bătaie rapidă a inimii care pornește din atrii).

Aceste tipuri de aritmii sunt adesea mai puțin periculoase decât aritmiile ventriculare, dar pot totuși cauza simptome deranjante și pot necesita tratament.

Aritmii ventriculare: Acestea încep în ventricule, camerele inferioare ale inimii. Sunt considerate, în general, mai serioase decât aritmiile supraventriculare, deoarece pot afecta mai grav capacitatea inimii de a pompa sânge.

Exemple includ tahicardia ventriculară (o serie rapidă de bătăi ale inimii provenind din ventricule) și fibrilația ventriculară (un ritm rapid și haotic al ventriculelor), care poate fi fatala și necesită intervenție medicală de urgență.

Bradiaritmii și ritmuri joncționale: Bradiaritmiile se caracterizează printr-un ritm cardiac anormal de lent, care poate fi cauzat de disfuncții ale nodului sinoatrial (SA) – „păstrătorul ritmului” natural al inimii.

Ritmurile joncționale pot apărea atunci când nodul atrioventricular (AV) sau rețeaua His-Purkinje preia controlul ritmului cardiac, de obicei la un ritm mai lent decât cel normal al nodului SA.

Aceste tipuri de aritmii pot necesita monitorizare și, în unele cazuri, tratament pentru a preveni simptomele asociate cu fluxul sanguin redus.

Tratamentul aritmiei

Tratamentul aritmiei variază în funcție de tipul și severitatea acesteia. Opțiunile de tratament includ medicatia, anumite dispozitive medicale sau proceduri specifice si chirurgia, in cazurile foarte grave.

In toate situatiile, un stil de viata cat mai echilibrat si sanatos ajuta foarte mult la tinerea bolii sub control.

Medicamente 

Exista 4 categorii de medicamente ce se pot recomada pentru aritmii, dupa cum urmeaza:

  • Medicamente antiaritmice care regleaza ritmul normal al inimii sau previn o aritmie
  • Medicamente care controlează ritmul cardiac
  • Medicamente anticoagulante sau antiagregante plachetare (cum ar fi aspirina) care reduc riscul de formare a cheagurilor de sânge
  • Medicamente care tratează bolile asociate, care pot cauza un ritm cardiac anormal

Dispozitive si proceduri specifice:

Unele persoane pot necesita terapii sau dispozitive suplimentare, cum ar fi cardioversiunea, ablația cu cateter, izolarea venei pulmonare, inserarea unui pacemaker permanent sau a unui defibrilator cardioverter implantabil.

Vom detalia mai jos ce inseamna fiecare dintre aceste terapii, pentru o mai buna intelegere.

Cardioversiunea – o procedură medicală utilizată pentru a trata în special fibrilația atrială sau flutterul atrial. Procedura implică utilizarea unor impulsuri electrice scurte și controlate, transmise către inimă cu ajutorul unor electrozi. Cardioversiunea este în general un tratament sigur și eficient dar, ca orice procedură medicală, poate prezenta unele riscuri, cum ar fi aritmii noi sau alte complicații cardiace.

Ablația cu cateter – o tehnică minim invazivă folosită pentru a trata aritmii cardiace, în special pe cele care nu răspund la medicamente sau pe cele care sunt prea severe. Procedura implică introducerea unui cateter prin vasele de sânge până la inimă.

Cabinet de cardiologie in Timisoara - EKG in depistarea bolilor cardiologice


Odată ajuns la locul țintă, cateterul utilizează energie termică sau frig pentru a distruge micile zone de țesut cardiac care cauzează aritmia. Acest proces elimină calea electrică defectuoasă din inimă, restabilind astfel un ritm cardiac normal.

Izolarea venei pulmonare: Acest tip de ablație creează inele de cicatrici pentru a izola zonele care pot cauza fibrilația atrială. Acest lucru poate ajuta persoanele cu fibrilație atrială frecventă, paroxistică sau persistentă.

Pacemaker permanent: Acest dispozitiv trimite impulsuri electrice mici către mușchiul inimii pentru a menține un ritm cardiac normal și pentru a împiedica inima să bată prea încet.

Defibrilator cardioverter implantabil: Acest dispozitiv monitorizează constant ritmul cardiac. Când detectează un ritm cardiac anormal foarte rapid, el livrează energie către mușchiul inimii pentru a-l face să bată într-un ritm normal.

Acest dispozitiv tratează tahicardia ventriculară și fibrilația ventriculară, două ritmuri cardiace potențial letale.

Pacemakere și defibrilatoare biventriculare Aceste dispozitive ajută la sincronizarea contracției ventriculului stâng. În plus față de electrozii care merg la partea dreaptă a inimii, acestea au un electrod care merge la ventriculul stâng, fiind utile persoanelor cu insuficiență cardiacă și contracții neordonate ale ventriculului stâng.

Chirurgie

Persoanele cu aritmii pot necesita intervenții chirurgicale pe inimă pentru a trata bolile cardiace care pot cauza aritmia, inclusiv chirurgia valvelor sau bypass-ul arterei coronare.

De asemenea, prin anumite interventii se poate corecta fibrilația atrială care nu răspunde la medicamente sau metode de tratament non-chirurgical.

Sunt periculoase aritmiile?

Severitatea aritmiilor variază semnificativ. Unele tipuri sunt inofensive și nu necesită tratament, în timp ce altele pot pune viața în pericol, cum ar fi cele care cresc riscul de stop cardiac.

Recunoașterea timpurie a simptomelor și tratamentul adecvat sunt esențiale pentru a minimiza riscurile asociate cu aritmiile. Cu o atentie corespunzătoare, multe persoane cu aritmii pot duce vieți normale și active.

Indiferent daca suferiti de o aritmie cardiaca sau aveti pe cineva drag care a fost diagnosticat cu aceasta afectiune, acordati atentie sporita urmaririi tratamentului asa cum a fost recomandat de medicul cardiolog.

Este extrem de important sa nu fie neglijata aceasta boala, pentru a tine sub control riscurile ce pot aparea si pentru a solicita ajutor imediat in caz de urgenta.

Te-ar mai putea interesa

Totul despre epilarea definitiva

Epilarea definitiva este o solutie pe care o poti folosi pentru a-ti oferi mai mult timp pentru tine si pentru a fi mereu gata sa te bucuri din plin de...

1 Comment

citeste mai mult
Ghidul complet al șampoanelor pentru bărbați: Cum să alegi cel potrivit pentru îngrijirea părului și a bărbii

Îngrijirea adecvată a părului și a bărbii este esențială pentru a obține un aspect sănătos și bine întreținut. Șampoanele pentru bărbați sunt produse special formulate pentru a răspunde nevoilor specifice...

citeste mai mult
Cum obtii un machiaj de zi – pas cu pas

Aflati pasii pe care trebuie sa ii urmati pentru a obtine un machiaj rapid in timpul zilei.Machiajul este ceva ce facem cu greu dimineata. Uneori nu vrei sa te machiezi,...

1 Comment

citeste mai mult

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookie-uri pentru a vă oferi o experiență de navigare mai bună. Prin navigarea pe acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor.